Munaxilta vastuullisuutta – Suomen ensimmäinen soijavapaakananmuna markkinoille

Munax Oy vuonna 2013 perustettu kananmunatalo, joka on alusta asti panostanut eläinten hyvinvointiin ja ympäristöasioihin. Kanojen hyvinvointi on kaikkein tärkein asia, ja tärkeä on katsoa myös eteenpäin ja tutkia uusia vastuullisia valintoja sitä mukaan, kun uudet valinnat mahdollistuvat.
Kanojen täysmääräiseen ravintoon kuluu tarpeellinen määrä valkuaista ja tällä hetkellä kanojen rehuihin lisätään vastuullisesti tuotettua soijaa. Nyt Munax Oy on tuotekehittänyt myös rehun, jossa soija korvataan kotimaisilla valkuaislähteillä.
Tämä uusi soijavapaarehu on vaatinut pitkäkestoista tuotekehitystä. Mistään ihan pienestä tuotekehityksestä ei ole kyse, eikä muutos tapahdu yhdessä yössä, mutta on iso askel vastuullisuuteen. Soijaa viljellään monissa maissa, mutta suurin osa soijasta tuotetaan Brasiliassa, Argentiinassa ja Yhdysvalloissa ja monissa maissa se viljely aiheuttaa metsäkatoa ja muita ongelmia luonnon monimuotoisuudelle. Tämä on se syy, miksi Munax Oy on lähtenyt tutkimaan toista vaihtoehtoa.
– Tuotekehitystä on hyvä viedä eteenpäin, koska teemme yhteistyötä lähellä sijaitsevan Agrox-rehutehtaan kanssa. Agroxin vahvuutena on, että se käyttää lähialueen viljelijöiden viljoja, joten kaiken tuotekehityshyödyn lisäksi, hiilijalanjälki jää pieneksi. Rehun tekeminen on ammattilaisten osaamista ja laadukkaasta rehusta syntyy eläinten hyvinvointi, kertoo Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.
– Kasvipohjainen ja soijavapaa ravinto kiinnostaa vastuullisesti toimivia ihmisiä ja olemme lähteneet vastaamaan kuluttajien palautteisiin. Kauppoihin on tulossa oma rasia, jotta kuluttajat löytävän kyseisen rasian. Rasiassa on selvästi mainittu, että kanojen ruokinnassa ei ole käytetty soijaa, kertoo Munax Oy markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.

Vieritä ylös